Hoe zorg je ervoor dat je als gemeente écht klaar bent voor een crisis, met inwoners die zelfredzaam en optimaal geïnformeerd zijn? De gemeente Mook en Middelaar bewijst met MaasBuren.nl, hun mijnbuurtje-platform, dat dit de sleutel is. In crisissituaties blijkt de directe verbinding met de buurt onmisbaar. Annemie Otten, communicatieadviseur bij de gemeente, deelt hoe dit platform het verschil maakt.
De urgentie neemt toe: lessen uit het hoogwater
"We merken dat het besef toeneemt dat veiligheid geen abstract beleid is, maar iets wat op ieder moment realiteit kan worden", vertelt Annemie Otten, communicatieadviseur. De gemeente werkt volgens de GRIP-structuur, de samenwerking tussen brandweer, politie en andere hulpdiensten om samen te werken tijdens incidenten of noodsituaties. Het is prettig om binnen vaste lijnen samen te werken met partners.
Tegelijk blijft de gemeente verantwoordelijk voor het lokale gezicht en de aansluiting bij wat er in de dorpen en wijken leeft. Dat vraagt om scherp te hebben wat er buiten speelt, zodat de algemene berichtgeving vertaald kan worden naar wat het concreet betekent voor de inwoners. De actualiteit toont de kwetsbaarheid van onze samenleving, van stroomuitval tot watertekorten. Annemie vertelt dat het hoogwater in Limburg een paar jaar geleden de urgentie extra voelbaar maakte. Het platform helpt om te weten waar de meeste behoefte aan is, want vanuit het gemeentehuis kun je dit niet altijd verzinnen.”
"De dreiging van hoogwater kwam van Zuid-Limburg onze kant op. Wij waren één van de laatste gemeenten in de rij, dus we zagen het aankomen. Dat gaf ons tijd om ons voor te bereiden. Het Team Bevolkingszorg werd opgestart. Inwoners wilden direct weten: "Moeten we weg? Waar halen we zandzakken vandaan?”. Hanneke, buurtverbinder van MaasBuren, kreeg huilende buurtbewoners aan de deur."
Dat veranderde op het moment dat er een directe verbinding kwam tussen de communicatieafdeling van de gemeente en de buurtverbinders. Annemie had dankzij de buurtverbinders extra 'handjes'. De gemeente had geen toegang tot de veiligheids-appgroepen in de buurt, maar de buurtverbinders waren daar wel onderdeel van. De gemeente plaatste berichten op het online communityplatform MaasBuren.nl, de buurtverbinders zorgden voor verspreiding. Annemie roemt de "korte lijntjes" en het gevoel van "als collega" samenwerken. Bovendien keken veel inwoners op MaasBuren in plaats van op de gemeentelijke website. Vragen en zorgen kwamen via MaasBuren bij ons terecht. En dat is goud waard.
Wat heeft deze samenwerking de gemeente gebracht? Annemie ziet MaasBuren als een "verlengstuk van wat wij kunnen". Het online platform en de buurtverbinders staan dichter bij de mensen, terwijl de gemeente vaak "meer op afstand" staat. "Rust. En betere communicatie". Door de vragen die terugkwamen via MaasBuren, wist Annemie waarover ze berichten moest maken. Het platform zorgde voor betere aansluiting bij wat mensen echt bezighield. Uit communicatieonderzoek blijkt dat inwoners het platform na de gemeentelijke website als het belangrijkste communicatiekanaal zien.
Tips voor communicatieafdelingen: omarm het platform! Annemie vindt het "raar" dat sommige gemeenten veiligheid intern willen regelen, omdat dit leidt tot 'zendgedrag' dat niet altijd nuttig is. Ze pleit ervoor om aan te sluiten bij wat er leeft. Haar tip voor communicatieafdelingen: "Waarom zou je dan een kanaal wat dicht bij die doelgroep staat niet omarmen? Zelfredzaamheid is het uitgangspunt. Inwoners moeten weten: waar kan ik terecht? Wat heb ik nodig?"
Zonder MaasBuren zou de gemeente "een groot stuk" missen bij een stroomuitval of hoogwater. Ook de participatiemodule en sociale kaart dragen bij aan de bekendheid. Annemie vertelt: “Veiligheid regel je nooit alleen. Je moet het sámen met inwoners doen. Niet alleen zenden en voor een ander denken, maar vooral ook ophalen en in contact staan. En durven loslaten: inwoners kunnen veel meer dan je denkt."
En kenmerkend voor Mook en Middelaar is het grote bord bij de gemeentegrens met 'www.maasburen.nl, samen maken we de buurt.
Jouw gemeente kan, net als Mook en Middelaar, de kracht van samenwerking omarmen en crisisbestendig worden door een platform als MaasBuren in te zetten. "Het platform komt waar wij als gemeente niet komen. Het verbindt mensen met elkaar, maar ook met ons. Het is een investering in verbinding, veiligheid en een betrokken gemeenschap!”