Vind jij het leuk om met gemeenten samen te werken en écht impact te maken in buurten, wijken en dorpen? Snap jij hoe je mensen en organisaties verbindt, zowel online als in de echte wereld? Heb je een commerciële instelling en strategisch inzicht, en word je enthousiast van digitalisering en nieuwe samenwerkingen?
Dan is deze functie geknipt voor jou: Relatiebouwer Gemeenten en Inwoners bij mijnbuurtje.nl!
Omdat wij groeien met mijnbuurtje.nl heb ik extra hulp nodig. Word jij mijn collega?
De officiële vacature vind je hier. Hieronder vertel ik alvast hoe een werkdag er bij mij uit ziet.
Misschien tot ziens!
Hartelijke groet, Hanneke.
----
Mijn dag begint met een kop koffie en onze dagelijkse stand-up. In een paar minuten brengen we elkaar op de hoogte: waar werken we vandaag aan, waar lopen we tegenaan, en hoe kunnen we elkaar helpen? Vandaag vertelt mijn collega dat ze bezig is met een gemeente die meer vrijwilligers wil betrekken bij lokale initiatieven. Ik deel mijn ervaringen uit een ander project, waar buurtverbinders met succes jongeren enthousiast hebben gemaakt om zich in te zetten voor hun buurt. Dit is geen standaardvergadering, maar een fijn moment waarin we ideeën uitwisselen en elkaar versterken. Want verbinden, ontwikkelen en groeien – dat doen we niet alleen met inwoners en partners, maar ook binnen ons team.
Verbinding maken in de praktijk
Daarna duik ik in een nieuw project. Een gemeente wil bewoners meer betrekken bij de energietransitie, maar merkt dat de opkomst bij informatieavonden laag is. Ik bel met Sophie, een beleidsadviseur bij de gemeente.
"We hebben al van alles geprobeerd," zegt Sophie. "Maar als we een bijeenkomst organiseren, komen steeds dezelfde mensen opdagen. Hoe bereiken we nu die grote groep inwoners die we nog niet kennen?"
Ik stel voor om de kracht van het buurtplatform te gebruiken: we vragen de betrokken buurtverbinders om korte interviews af te nemen met bewoners over hoe zij energie besparen in hun eigen huis. Die verhalen plaatsen zij op het platform én delen ze via social media. Mensen herkennen zichzelf in die verhalen en zien dat ook hún mening telt. Ze koppelen daar een poll aan: Wat vind jij belangrijk in een energiezuinige buurt? Zo creëren we een laagdrempelige manier om de groep te bereiken die anders niet meepraat. Sophie is enthousiast: "Ja, dit voelt veel minder top-down dan weer een inspraakavond!"
Mensen samenbrengen en enthousiasmeren
Na deze afspraak heb ik een overleg met een samenwerkingspartner: een welzijnsorganisatie die het buurtplatform gebruikt om activiteiten te promoten. Ze willen meer senioren bereiken, maar weten niet goed hoe. Ik bespreek dit met Lisa, die coördinator is bij de organisatie.
"We zien dat veel ouderen wel behoefte hebben aan contact, maar ze vinden het lastig om zich aan te melden voor activiteiten. Kunnen we dat eenvoudiger maken?" vraagt Lisa.
We bespreken hoe ze hun platform kunnen inzetten, zodat mensen zich met één druk op de knop kunnen aanmelden. Daarnaast stellen we voor om een paar actieve senioren als ‘ambassadeur’ in te zetten. De buurtverbinders kennen er meerdere in de buurt. Zij kunnen bijvoorbeeld anderen uitnodigen via een persoonlijk berichtje op het platform of via een fysieke flyer bij de supermarkt.
"Dat is slim," zegt Lisa. "Ouderen luisteren veel meer naar elkaar dan naar een algemene uitnodiging. Ik ga direct kijken wie dit zou willen doen!"
Uitdagingen oplossen, samen met de klant
Tijdens de lunch klets ik met collega’s. We werken hard, maar er is altijd ruimte voor humor en persoonlijke verhalen. Hier mag je jezelf zijn. We dagen elkaar uit om te groeien en vinden samen nieuwe oplossingen. Mijnbuurtje.nl is een team van aanpakkers – betrokken en gedreven door het idee dat we écht iets kunnen veranderen.
’s Middags heb ik een afspraak met een andere gemeente. Ze werken al een paar maanden met ons platform, maar merken dat sommige wijkinitiatieven moeite hebben om genoeg mensen te bereiken. Ik zit met Tim, de projectleider, en Esther, een actieve buurtverbinder.
"Sommige initiatieven lopen supergoed," vertelt Tim. "Maar bij andere lukt het gewoon niet om mensen enthousiast te krijgen."
"Ik heb het idee dat we nog te veel verwachten dat mensen uit zichzelf naar het platform komen," vult Esther aan. "Zouden we niet actiever kunnen uitnodigen?"
We brainstormen over een aanpak waarbij actieve gebruikers een seintje krijgen als er een interessant initiatief in hun buurt start. Daarnaast bedenken we een actie: bewoners die zich inschrijven voor een buurtinitiatief ontvangen een persoonlijke ‘welkom-kaart’ van de buurtverbinder met een kort bedankje en een eerste kennismaking.
"Dat is slim," zegt Tim. "Zo voelen mensen zich direct welkom en durven ze makkelijker de stap te zetten om mee te doen!"
Reflecteren en vooruitkijken
De dag sluit ik af met een interne evaluatie. Samen met collega’s bespreken we wat we geleerd hebben en waar we kansen zien. Innovatie en doorontwikkeling zitten in ons DNA; we blijven altijd zoeken naar manieren om ons werk slimmer, leuker en effectiever te maken.
Terwijl ik mijn laptop dichtklap, besef ik opnieuw waarom ik dit werk zo gaaf vind. We bouwen aan iets dat ertoe doet: gemeenschappen waarin mensen elkaar écht weten te vinden, elkaar helpen en samen meer bereiken. En dat doe ik niet alleen, maar met een team dat net zo gedreven is als ik.
Klinkt dit als een dag waarin jij je thuis zou voelen? Of moet je meteen aan bepaald persoon denken? Deel dan dit bericht.
Bekijk dan hier onze vacature voor Relatiebouwer Gemeenten en Inwoners!