Om als team buurtverbinders zo goed mogelijk beslagen de buurt in te gaan, volgen ze een training bij mijnbuurtje.nl. Hier leer je hoe je alle mooie dingen in de buurt zichtbaar maakt, hoe je mensen stimuleert om mee te doen en hoe je zorgt dat er steeds meer verbanden en relaties komen. Het opbouwen van verbindingen en het bevorderen van communicatie in de buurt via het online platform staat hierbij centraal.
Trainer Lonneke Gaertner: “De buurtverbinderstraining bestaat uit zes dagdelen waarvan één hele dag altijd ‘live’ plaatsvindt. Daar probeer ik vooral een leuke dag van te maken, waarop we elkaar beter leren kennen met praktische spel- en werkvormen zoals de buurtspelvragen en de buurtschat challenge. Verder gaan we aan de slag met het nieuwe platform en bereiden we de lancering voor. Ik speel zoveel mogelijk in op de behoefte van de groep en probeer de zelfredzaamheid van de buurtverbinders te stimuleren. De trainingen staan in het teken van het leren werken met het platform, mooie verhalen schrijven, social media benutten en zo te werken aan een mooie community, met als doel een leukere en fijne buurt. Iedereen wordt daarbij gestimuleerd te doen wat hij of zij leuk vindt.”
Een heerlijk positieve sfeer
Annelies Timmer en Marion van ‘t Land volgden de training voor het nieuwe platform Koggenbuurtjes.nl. Ze zijn heel enthousiast. Koggenland bestaat uit een heleboel dorpskernen. Marion werkt voor de gemeente en gaat nu ook als buurtverbinder aan de slag, Annelies woont pas sinds kort in de gemeente en zag een oproepje. Annelies: ”Als ouder en nieuwe inwoner was ik op zoek naar contacten. Door buurtverbinder te worden leer ik snel veel mensen kennen en zie ik wat er allemaal te doen is in de buurt. In de training leerden we bijvoorbeeld doorvragen, waardoor je boeiender gesprekken krijgt.” Marion vult aan: “We leren hoe je mensen op het platform krijgt en hoe we het kunnen vullen met echt verbindende verhalen. Binnen de groep hangt een positieve sfeer en leer je elkaar snél en jezelf beter kénnen.” Annelies: “Iedereen denkt mee en geen vraag is te gek. Het geeft een prettig gevoel als je samen aan iets bouwt, bijna als een zwangerschap.” Marion: “Ik heb contact met mensen waar ik in het dagelijks leven niet gauw mee spreek. We hebben lange, persoonlijke gesprekken met elkaar en iedereen is enthousiast. Door hen ben ik soms anders tegen de dingen aan gaan kijken. Onze trainer, Lonneke, is echt deel van de groep. Ze voelt je twijfels, stelt vragen en laat ons ook veel zelf uitvinden. Echt heel fijn!”
De training
Onderdelen zijn zoal: Hoe beheer en modereer je een online community? Hoe zorg je voor aantrekkelijke en relevante inhoud gericht op de interesses van buurtbewoners? Verder leer je over het gebruik van social media om verbinding te maken tussen buurtbewoners en hoe je evenementen en initiatieven promoot. Maar ook privacy en veiligheid: Hoe bevorder je veilige online communicatie? Naast de offline training krijgen deelnemers ook toegang tot de mijnbuurtje Academie, de online leeromgeving.
🔸Dit artikel is afkomstig uit het Buurtverbinders magazine. Benieuwd naar het hele magazine? Hij is gratis in digitale vorm en voor € 9,95 sturen we je het op papier naar je toe.🔸