In Nederland heeft ongeveer een kwart van de bevolking te maken met een vorm van functiebeperking. Met onze aanpak zorgen we ervoor dat iedereen mee kan doen. Digitaal, fysiek én sociaal! Hoe we dat doen, vertellen we hieronder.
✨1) Digitaal meedoen: digitale toegankelijkheid
Het concept van digitale toegankelijkheid draait om het toegankelijk maken van informatie en diensten voor iedereen. Voor veel mensen met een functiebeperking is de toegang tot digitale informatie een dagelijkse uitdaging. Om deze reden zijn er specifieke richtlijnen opgesteld voor digitale kanalen, zoals websites. Deze richtlijnen zijn vastgelegd in de WCAG, oftewel de 'Web Content Accessibility Guidelines'.
Het waarborgen van digitale toegankelijkheid is een verplichting voor Nederlandse overheidsinstanties. Deze verplichting wordt nageleefd door te voldoen aan de toegankelijkheidseisen van WCAG 2.1 op niveau A en AA, en door het publiceren van een toegankelijkheidsverklaring op de website.
Alle mijnbuurtje platformen voldoen aan de WCAG 2.1 AA richtlijnen.
Hier zijn enkele manieren waarop we dit realiseren:
We zorgen voor tekstalternatieven voor alle niet-tekstuele content. Dit stelt mensen in staat om deze content in andere vormen te ervaren, zoals in grote letters, braille, symbolen, eenvoudige taal of spraak. Een mooi voorbeeld van 'spraak' vind je op onsmaasdriel.nl.
We streven naar het gemakkelijk kunnen horen en zien van de content door gebruikers. Dit betekent dat we ervoor zorgen dat onze content geschikt is voor zowel visuele als auditieve waarneming (voorlezen).
Alle functies van onze platforms zijn beschikbaar via een toetsenbord, zodat gebruikers met motorische beperkingen volledige toegang hebben.
We bieden gebruikers effectieve hulpmiddelen om te navigeren, content te vinden en hun locatie te bepalen binnen onze platforms.
We ondersteunen gebruikers bij het vermijden van fouten en bieden hulp om deze te corrigeren.
Daarnaast zijn onze platforms beschikbaar in zeven verschillende kleuren, die allemaal voldoen aan de wettelijke eisen met betrekking tot contrast. Op deze manier bevorden we digitale inclusiviteit en zorgen we dat onze digitale diensten voor iedereen toegankelijk zijn.
✨ 2) Fysiek meedoen: toegankelijkheidsinformatie voor mensen met beperking
Iedereen wil graag meedoen in de samenleving, maar als je een beperking hebt weet je vaak niet welke locaties toegankelijk zijn of bruikbare faciliteiten hebben. Daarom blijven ze thuis of raken gefrustreerd bij aankomst op de locatie, bijv. als ze niet naar het toilet kunnen. Veel gemeenten voelen de verantwoordelijkheid voor deze inwoners om zo volwaardig mogelijk mee te doen aan de samenleving. Het kost echter heel veel tijd en geld om informatie over toegankelijkheid van locaties betrouwbaar en compleet te houden. Voor dit probleem hebben wij een oplossing ontwikkeld. Samen met gehandicaptenorganisaties en ondernemers ontwikkelden we een gebruiksvriendelijke toegankelijkheidsmodule.Deze module werkt op basis van de BTB principes: Bereikbaarheid, Toegankelijkheid en Bruikbaarheid.
De informatie wordt aangeleverd door locatie-eigenaren zoals ondernemers, maar voortdurend gevalideerd door een onafhankelijke lokale instantie zoals een Stichting Gehandicapten. Met de module kunnen mensen met een beperking eenvoudig betrouwbare en gevalideerde toegankelijkheidsinformatie opzoeken. Zoals bijvoorbeeld informatie over de ingang, het toilet en mobiliteit binnen een gebouw. Met deze informatie kunnen zij zich goed voorbereiden en zo volwaardig meedoen. Door de actieve betrokkenheid van locatie-eigenaren zoals ondernemers én de functie te integreren in een bewonersplatform ontstaat een groter bewustzijn over het belang van toegankelijkheid. Bekijk hier een voorbeeld.
✨ 3) Sociaal meedoen: betrokken actieve inwoners belangrijk voor verbinding
In onze aanpak zijn betrokken en actieve inwoners cruciaal: mensen die hun buurt belangrijk vinden en daarvoor iets willen betekenen. Mensen die samenwerken en alle mooie dingen in hun buurt zichtbaar maken, een verbindende rol hebben en die zich richten op een sterkere gemeenschap: buurtverbinders. Zij beheren het platform en zorgen ervoor dat iedereen mee kan doen en het gaat gebruiken. Wij trainen en coachen hen in het bereiken van deze doelen. Onze wetenschappelijk gevalideerde buurtverbindersaanpak zorgt voor betrokkenheid, groei en borging. Zo versterk je netwerken, ontstaat meer verbinding en werk je gestructureerd aan de oplossing van vraagstukken.
Interesse in een buurtplatform waarmee iedereen digitaal, fysiek én sociaal kan meedoen?
Neem dan even contact op!