Peter Rethans kreeg de opdracht om te werken aan meer sociale cohesie in Koggenland (West Friesland). Samen met mijnbuurtje.nl en enthousiaste inwoners stond hij aan de wieg van koggenbuurtjes.nl.
Gedragen door de inwoners
“Begin bij de mensen zelf”, zegt opbouwwerker in Koggenland, Peter Rethans direct. “Dat is verreweg het meest effectief als je als gemeente iets wilt bereiken dat gedragen wordt door inwoners en dat ook stand houdt.” Peter kreeg de taak om de sociale cohesie in de gemeente in beeld te brengen en om buurtverbinders te introduceren. “Ik kwam er als buitenstaander, kende niemand en had geen idee wat buurtverbinders waren. Wel wist ik uit mijn ervaring bij een welzijnsorganisatie dat als je iets wilt veranderen, dit vanuit de inwoners moet komen. In mijn zoektocht naar een werkwijze met buurtverbinders kwam ik snel uit bij de aanpak van mijnbuurtje.nl.”
Live ontmoetingen
“Als opbouwwerker begon ik met luisteren naar wat er speelt, wat er goed gaat en wat niet. Ik toonde interesse, stelde open vragen en ging langs op momenten die ertoe doen, zoals de kermis of een vergadering van een vereniging. Door te gaan kletsen en koffie te gaan drinken met inwoners probeerde ik achter de vragen te komen die er leven. Over de mogelijkheden die ik zag gooide ik een balletje op en keek hoe erop gereageerd werd. Ook lichaamstaal zegt veel, hè, daarom zijn live ontmoetingen ook zo belangrijk. Ik ben vooral op zoek naar enthousiasme en de mogelijkheid om verbindingen te leggen. Waar zit de energie en zijn er al verbinders? En welke verhalen inspireren anderen? Ik schep de ruimte en bied ze vanuit de gemeente mogelijkheden zoals een fysieke ontmoetingsplek en een platform.”
Wederzijds begrip
De gemeente Koggenland begon onder begeleiding van mijnbuurtje.nl koggenbuurtjes.nl en liet buurtverbinders opleiden. “Met het platform kunnen inwoners makkelijk contact leggen met anderen. Het is een geweldige openbare plaats voor ontmoetingen in de gemeente. De overheid is dienstverlenend vanuit een systeemwereld, inwoners hebben hun dagelijkse leefwereld. Het is de kunst die bij elkaar te brengen op basis van een volwassen relatie en wederzijds begrip. Intern probeer ik draagvlak te creëren door collega’s te enthousiasmeren via de methode van waarderend organiseren: wat doen we al, wat gaat goed en wat kunnen we ervan leren? Een slimme gemeente heeft vooral een faciliterende rol. Bewoners moeten het immers gaan dragen. Daarmee zorg je voor een borging voor langere tijd.”
🔸Dit artikel is afkomstig uit het Buurtverbinders magazine. Benieuwd naar het hele magazine? Hij is gratis in digitale vorm en voor € 9,95 sturen we je het op papier naar je toe.🔸