Drie jaar terug koos gemeente Oude IJsselstreek voor mijnbuurtje.nl, een platform dat participatie nieuw leven inblaast. We kijken samen met participatiecoach Karin Krijt-Garritsen terug op deze periode.
"We zochten iets unieks dat informatie delen, interactie en meningspeiling combineerde. Mijnbuurtje.nl was voor ons een perfecte match" begint Karin. Opvallend was het verschil tussen de reacties op Facebook en mijnbuurtje.nl. ik was gewend aan de ruwheid en oppervlakkigheid op Facebook. Dezelfde mensen geven op het platform van mijnbuurtje.nl constructieve feedback. "Het platform creëert een omgeving waarin mensen oprecht betrokken zijn en zinnige bijdragen leveren," legt ze uit. De keuze voor een niet-anonieme benadering was daarom bewust. "Mensen reageren als mens wanneer ze bekend zijn. Dit houdt discussies beschaafd en bouwt aan een echte community,"
Betrokkenheid van inwoners
Het platform heeft ook bijgedragen aan de betrokkenheid van de inwoners. Karin illustreert dit met een voorbeeld: "Toen bewoners de naam voor een nieuwe wijk mochten kiezen, ontstond er een levendige en betrokken gemeenschap." Mensen bleken door het online meedenken over de naam, ook onderling contact te hebben gekregen.
Aanpak Oekraïense vluchtelingencrisis
Toen Oekraïense vluchtelingen arriveerden, werd mijnbuurtje.nl ingezet voor communicatie en hulp. "De site is makkelijk te vertalen dankzij Google Translate. Dit bevordert de toegankelijkheid enorm," deelt Karin.
Waarde mijnbuurtje.nl
Karin ziet de waarde van mijnbuurtje.nl niet alleen in het ondersteunen van participatie, maar ook in het bouwen en onderhouden van communities. "Het platform houdt mensen verbonden, informeert en betrekt hen bij lokale projecten," zegt ze. Ze adviseert andere gemeenten wel om een heldere visie te hebben voor het gebruik van een communityplatform. "Begin klein en breidt uit. Mijnbuurtje.nl biedt zoveel meer dan alleen participatie; het versterkt ook de sociale cohesie," benadrukt ze.
Slotgedachten
Het gesprek eindigt met een positieve noot: ze prijst de samenwerking met mijnbuurtje.nl. "De aanpak van Oude IJsselstreek laat zien hoe digitale platforms de gemeenschap kunnen transformeren en versterken," concludeert ze.
Meer weten? Maak een afspraak met één van onze collega's.