Sinds 2020 is Hanny Markerink dorpsverbinder voor Samensintanthonis.nl. Ze is er super enthousiast over en hoopt dit nog lang te blijven doen.
Hanny ziet samensintanthonis.nl als een hulpmiddel om de verbinding, sociale betrokkenheid en samenwerking in het dorp te versterken. “Ik ben echt verrast hoe hard het in korte tijd is gegroeid. In het begin stonden er vooral hulpvragen op van professionele hulpverleners die bijvoorbeeld een fietsmaatje voor iemand zochten. Door Corona kwam er ook veel hulpaanbod van dorpsbewoners op gang. Later zijn we daarnaast steeds meer berichten gaan plaatsen. Ook organiseren we zelf activiteiten in samenwerking met de basisschool en het verzorgingshuis, zoals een kaartenactie, zingen voor elkaar en een speurtocht. Het platform vormt de verbindende schakel en is een prachtig communicatiemiddel. We willen dat iedereen hier met veel leefplezier woont.”
Samenwerking tussen dorpen Hanny: “Uit één van de andere kerkdorpen in de regio kreeg ik de vraag van inwoner Judith of ik iemand wist die een kinderwagen kon gebruiken, liefst een statushouder. Judith overwoog eerst om hem op Marktplaats te zetten, maar liever maakte ze er iemand blij mee die er echt om verlegen zat.” Omdat Hanny korte lijnen heeft met het dorpsteam, legde ze de vraag neer bij Caroline Hoogeboom, sociaal werkster in Sint Anthonis. Door deze samenwerking werd er vrijwel onmiddellijk contact gelegd met een Syrisch gezin in één van de andere dorpen. Samen met Judith ging Hanny de kinderwagen brengen. Ze plaatste er een berichtje over op samensintanthonis.nl. Hanny: “De moeder, Nahed, was zo blij! Zo zie je hoe belangrijk je werk als dorpsverbinder is. Het meeste contact gebeurt live in het dorp, de website helpt daarbij enorm. We bereiken daardoor zoveel meer inwoners!”
Lezen in je eigen taal
Hanny sprak met Nahed via Google translate op hun mobieltjes. Ook liet Hanny het platform samensintanthonis.nl zien. Nahed schreef zich meteen in en tot Hanny’s grote verrassing kon de Syrische de berichten op het platform meteen in haar eigen taal lezen! Dat deed ze door ‘automatisch vertalen’ op haar telefoon aan te zetten.
Door artikel meer aandacht
Later zocht Hanny Nahed nog eens op en vroeg hoe het met haar ging. Ze ontdekte dat Nahed graag de Nederlandse taal wilde leren. Hanny: “Er staan wel vaker oproepjes op het platform voor het begeleiden van statushouders of taalhulpjes, maar die leiden niet altijd tot een match. Ik besloot daarom zelf een artikeltje te schrijven over mijn tweede bezoekje. Daarop kwamen direct twee reacties en Nahed krijgt binnenkort taalles van een buurtbewoonster. Ze kreeg daarnaast zelfs babykleding aangeboden. Zo leuk! Het effect van het delen van zo’n persoonlijk verhaal op ons online platform is echt heel groot.”
Deuren gaan open
De dorpsverbinder ziet de betrokkenheid in het dorp groeien. “Daar doe je het voor! Mensen zijn blij om te lezen over hun dorp. Verbinder zijn, geeft je energie! Armoede en eenzaamheid spelen zich af achter de voordeur. Voor mensen met problemen of die eenzaam zijn is de drempel groot om iets te vragen. Via het platform kunnen ze anoniem verzoeken doen, of laten doen, voor het spelen van een spelletje of samen een eindje wandelen. Ik zie dat deuren opengaan die anders gesloten blijven.” Hanny is ook fysiek veel in het dorp te vinden en legt contacten voor interviews of wijst mensen op oproepjes en de mogelijkheden van het platform. Ze is trots op de verbindingen die ze samen met het team legt: “Er zijn echt al veel meer contacten ontstaan, daarom hoop ik dat we door kunnen gaan. Ik word hier heel blij van.”
Ondersteuning mijnbuurtje.nl
“De ondersteuning van mijnbuurtje.nl is super. We kregen een training, worden regelmatig bijgeschoold en de helpdesk werkt ook fantastisch. Mede dankzij mijnbuurtje.nl staan we nu waar we zijn. Het geeft me elke keer weer nieuwe energie!”
🔸Dit artikel is afkomstig uit het Buurtverbinders magazine. Benieuwd naar het hele magazine? Hij is gratis in digitale vorm en voor € 9,95 sturen we je het op papier naar je toe.🔸