‘Participatie’, samenwerken aan veranderingen in je buurt en daar samen over besluiten wordt steeds gebruikelijker. Ontwikkelingen als de mondige burger, de komst van de omgevingswet en de energietransitie versnellen deze ontwikkeling. Burgerparticipatie draait om samenwerken: gemeente en inwoners die elkaar vinden en samen aan de slag gaan met maatschappelijke opgaven. Dit vraagt iets van beide partijen. Hoe richt je een participatietraject goed in en doe je recht aan alle meningen? Hoe zorg je ervoor dat niet alleen de mondige inwoners zich laten horen, maar dat je ook die grote zwijgende massa betrekt? En dat een gesprek met genuanceerder meningen gevoerd kan worden? Alles natuurlijk met inachtneming van de wettelijke kaders.
Naast de bekende inwonersbijeenkomsten worden steeds vaker digitale instrumenten ingezet. Ons communityplatform kent een participatiemodule waarin gebruikers kunnen samenwerken, communiceren, kennis delen en elkaar inspireren over allerlei onderwerpen. Inwoners leveren hier ideeën, geven feedback of beslissen mee over een onderwerp.
Gebruik je ons communityplatform al, bijvoorbeeld in het sociaal domein? Superfijn! Want dan kun je al veel inwoners direct kunt betrekken bij participatieprojecten. Hierbij gebruikt je ook onderdelen als de activiteitenkalender en de veelgelezen nieuwsbrief. Zo heb je meteen een grote deelname aan je participatietraject, en dat scheelt je veel tijd en geld.
Begin je met ons platform en gebruik je al eerste de participatiemodule? De investering daarin zal beter renderen omdat je het platform daarna óók kunt inzetten voor andere doelen waarbij betrokken inwoners een rol spelen. Zo voorkom je project websites die na het project wegkwijnen.
Benieuwd naar ervaringen van onze klanten? Lees dan dit artikel of dit artikel.
Wat kun je met onze participatiemodule?
De participatiemodule is een flexibel systeem waarin je als coördinator zelf je project kunt inrichten en monitoren. Projecten deel je in met overzichtelijke tijdlijnen met duidelijke mijlpalen en spelregels. Deelnemers reageren op elkaar met tekst, foto’s, geuploade documenten, een poll of door een plek op een kaart te markeren en van een opmerking te voorzien. In de stemfase stemmen deelnemers voor een democratische besluitvorming. Alle informatie blijft bewaard en je kunt een onbeperkt aantal participatietrajecten tegelijkertijd hebben. Als het project klaar is, kun je alle dialogen en communicatie archiveren voor het geval daar nog vragen over komen.
Bekijk voorbeelden in de gemeente Middelburg, Oude ijsselstreek en Best.
Andere mogelijkheden zijn o.a.
- openbare (iedereen kan meedoen) of besloten projecten (op uitnodiging)
- tot 1.000 mensen uitnodigen om mee te doen via e-mail
- Alle deelnemers direct informeren over urgente zaken via melding op telefoon of per email.
- Waarderen van bijdragen van anderen
- Bijdragen op een kaart zetten
- Polls en enquêtes
- Documenten delen
- Samenwerken in projectgroepen
- Projecten kunnen filteren op kern/wijk/dorp, type en fase
- Deelnemers krijgen pushnotificaties op hun telefoon of per email van wat er in het project gebeurt voor maximale betrokkenheid (ook uit te zetten natuurlijk)
- Deelnemers een brief kunnen sturen met stemcode
Meer weten of een demonstratie zien? Neem contact met ons op!