Buurtverbinders zijn vaak de stille krachten op de achtergrond. Maar er zijn ook die zich manifesteren op het wereldtoneel. Zoals Barack Obama. Ja, je leest het goed! Voordat hij president werd, werkte hij als ‘community organiser’ in Chicago. In zijn memoires schrijft hij dat deze ervaring hem hielp om president te zijn. “Ik kan dit land samenbrengen”, zei hij in een debat. “Ik heb een staat van dienst, te beginnen vanaf de dagen dat ik als gemeenschapsorganisator naar Chicago verhuisde.”
Wat doet een community organiser eigenlijk? Zelfs Obama wist dat destijds niet. “Toen klasgenoten me vroegen wat een gemeenschapsorganisator precies deed, kon ik ze niet direct antwoorden”, schrijft hij. “Maar ik kon ze wel vertellen over de noodzaak van verandering:
“Verandering komt niet van de top maar van een gemobiliseerde basis.”
Dit is precies waar buurtverbinders zich ook voor inzetten. Ze willen alles zichtbaar maken wat de buurt en de mensen in huis hebben. Denk aan kennis, vaardigheden, tijd, ideeën, verhalen, contacten, maar ook spullen. Met behulp van internet kan dat nu met een online communityplatform waar iedereen elkaar kan vinden. Zo kun je je als gemeenschap snel mobiliseren als dat nodig is.
Gemeenschapsorganisatie is altijd centraal gebleven in Obama’s tijd als politicus en president. Het is het organiseren en ontwikkelen van een groep inwoners op een democratische manier. Samen strijden ze voor hun belangen bij overheid, instellingen en bedrijven wier beslissingen hun leven sterk beïnvloeden. Hierbij benutten ze optimaal de bronnen van de buurt en gebruiken ze de ABCD-aanpak die door John McKnight is ontwikkeld. Dit helpt ze om te kijken naar inwoners als mensen met talenten en vaardigheden, niet als mensen met behoeften en tekortkomingen.
Michelle Obama zag ook de kracht van gemeenschapsorganisatie en zei: “Het is onze taak als leiders om talenten bij anderen te herkennen en hen te helpen die talenten om te zetten in daden. Gemeenschappen zitten vol met parels die we beter moeten herkennen en mobiliseren als we echt een verschil willen maken.”
Dus, verandering komt niet van de top, maar van een gemobiliseerde basis. Buurtverbinders weten dit als geen ander en zetten zich in voor een meer verbonden buurt waar mensen elkaar vinden en de overvloed van hun buurt ontdekken.
🔸Dit artikel is afkomstig uit het Buurtverbinders magazine. Benieuwd naar het hele magazine? Hij is gratis in digitale vorm en voor € 9,95 sturen we je het op papier naar je toe.🔸