Wat doen buurtverbinders?


Als buurtverbinder kun je veel betekenen voor je buurt 

Buurten, wijken en dorpen hebben inwoners heel veel te bieden: activiteiten, verenigingen en clubjes. Maar ook kennis, hulp, spullen, ideeën, verhalen, mooie plekken en nog veel meer. Helaas is dit vaak onvindbaar omdat de informatie hierover ontbreekt, versnipperd of verouderd is. Hierdoor kunnen mensen elkaar moeilijk vinden en wordt niet gebruikt wat er allemaal is. En dat is ontzettend jammer! 

In de huidige crisistijd (denk maar aan klimaat, energie, stikstof, Oekraïne, eenzaamheid, armoede en de schaarste op de arbeidsmarkt) is het belangrijker dan ooit om goed met elkaar samen te werken. Wij werken dan ook aan betrokken buurten waar mensen en organisaties elkaar makkelijk vinden, steeds beter kennen en samenwerken voor een goed leven in de eigen buurt.

Alles in de buurt zichtbaar
Om dit te bereiken gebruiken we een modern digitaal platform met een bewezen community-aanpak. Hierop maken inwoners en organisaties alle mooie dingen in de buurt zichtbaar maken. Kijk bijvoorbeeld eens op www.samensintanthonis.nl.

Buurtverbinders
Hierbij spelen inwoners in de rol van buurtverbinder een belangrijke rol. Dit zijn inwoners die hun buurt belangrijk vinden en zichtbaar maken wat de buurt allemaal te bieden heeft. Wat doe je allemaal als buurtverbinder? 

  • Je werkt samen met andere buurtverbinders in een leuk en gezellig team 
  • Je maakt zichtbaar op het platform wat er allemaal is in de buurt. Hiertoe inspireer je mensen om zichzelf te laten zien en wat ze kunnen bieden, zichtbaar te maken op het platform. Je doet dus niet alles zelf :-)
  • Je hebt veel contacten met inwoners en organisaties en stimuleert ze om bij te dragen aan de buurt en het platform. Bijvoorbeeld door daar leuke korte verhalen te vertellen.
  • Als je het leuk vindt, schrijf je teksten en nieuwsbrieven waar mensen blij van worden
  • Je verwelkomt nieuwe mensen op het platform en maakt ze wegwijs
  • Je organiseert soms bijeenkomsten om contact tussen mensen te stimuleren. Of nog beter: je vraagt anderen om dit te doen :-)
  • Je bent voortdurend op zoek naar manieren om nog meer verbindingen tussen mensen te krijgen zodat er meer relaties, ontmoetingen en goede gesprekken ontstaan.

Spreekt dit je aan? Wil je ook meer voor jouw buurt betekenen en vind je het leuk om voor anderen zichtbaar te maken wat je buurt te bieden heeft? Dan ben jij een buurtverbinder!

Je krijgt van ons een training in het online platform en begeleiding en wordt onderdeel van een leuke club mensen die gaan voor een meer betrokken buurt en een sterkere gemeenschap.

Tijdsbesteding
Als buurtverbinder besteed je meestal tussen de twee en vier uur in de week. Meer mag natuurlijk ook, zolang jij maar doet waar je blij van wordt of wat je interessant vindt!

Jouw profiel
Herken jij je in het volgende? Samenwerker, niet perse op voorgrond, enthousiast, betrokken, dienstverlenend, positief en ook nog eens geïnteresseerd in alles wat met je buurt te maken heeft? Dan ben je een buurtverbinder in spe! Heb je daarnaast ook nog affiniteit met (online) communicatie dan kunnen we meteen aan de slag. Opleidingsniveau is niet belangrijk, maar het is handig als je een antenne voor processen in de buurt hebt en overstijgend kunt denken (als ik dit doe, heeft het dat tot gevolg). 

Meer lezen over buurtoverbinders? Lees dan hier verhalen van en over buurtverbinders.

En... 'Buurtverbinder®' is een geregistreerd merk
Het is geregistreerd in het Benelux merkenregister onder depotnummer 1462106 en intellectueel eigendom van Munity Services, een organisatie die uit de eigen buurt is ontstaan en met deze kennis andere wijken en dorpen ondersteunt bij het komen tot meer betrokken buurten. Dit doen ze met een wetenschappelijk gevalideerde aanpak, het opleiden van vrijwillige inwoners als buurtverbinder en een online communityplatform. Hierin investeren ze vanaf 2013 veel tijd, geld en energie. Ze zijn actief in 70 gemeenten en hebben meer dan 750 vrijwillige buurtverbinders opgeleid. 

In het geregistreerde merk is een buurtverbinder een inwoner uit de eigen buurt die het belang en de ontwikkeling van die buurt voorop heeft staan. Een ontwikkeling waarin de buurt zo min mogelijk afhankelijk is van organisaties, instellingen of grote bedrijven van buiten de buurt. Deze zien de buurt namelijk vaak als afnemer, als cliënt of als consument van hun producten en diensten. En die hebben niet altijd baat bij een buurt die de eigen boontjes kan doppen.

De buurtverbinder is dus niet in dienst van een gemeente, zorg- of welzijnsorganisatie en behartigt daarmee ook niet het belang van die organisatie. Buurtverbinder word je na het volgen van een driedaagse training van Munity Services. Hierna ben je onderdeel van de buurtverbinderscommunity in Nederland via het platform www.buurtverbinders.nl. Als buurtverbinder maak je alle mooie dingen in de buurt zichtbaar op een online buurtplatform van Munity Services. Zo vinden inwoners elkaar voor meer contact en ontmoeting, gebruiken ze optimaal wat hun eigen buurt te bieden heeft en worden ze minder afhankelijk van ‘derden’. Het doel is een betrokken buurt waar iedereen elkaar kent en zo lang als mogelijk een goed leven leidt in de eigen buurt.