Hoe onderzoek je of inwoners wel behoefte hebben aan een digitaal platform? Is het wel nodig?

Veel gemeenten en organisaties worstelen met deze vraag. Ze willen inwoners meer betrekken, maar twijfelen of een digitaal platform echt nodig is. Een simpele enquête met "Wilt u een digitaal platform?" levert vaak weinig bruikbare inzichten op. Veel mensen denken dan: "Er zijn al genoeg websites." of "Wat moet ik ermee?" zonder de mogelijkheden en voordelen te kennen.

Wil je écht weten of een platform zinvol is? Onderzoek dan niet of mensen ‘een platform willen’, maar welke behoeften ze hebben op het gebied van verbinding en samenwerking in de buurt. Denk aan vragen als:

  • Hoe vinden inwoners nu elkaar, buurtinitiatieven, activiteiten of hulp?
  • Waar lopen ze tegenaan bij het organiseren van iets voor de buurt?
  • Hoe vaak ontdekken ze talenten of organisaties in de buurt waar ze iets aan hebben?
  • Wat zouden ze vaker willen doen, maar lukt nu nog niet goed?

Pas als je weet welke drempels en wensen er spelen, kun je laten zien hoe een digitaal platform deze oplost. Het draait niet om het platform zelf, maar om de kansen die het biedt: mensen sneller verbinden, kennis delen en talenten benutten.

Bij mijnbuurtje.nl zien we dat inwoners vaak pas echt enthousiast worden als ze ontdekken hoe een platform hen helpt om makkelijker en sneller met hun buurt in contact te komen. Daar ligt de echte waarde – en die ontdek je alleen door de juiste vragen te stellen.