Armoede en schulden zijn een structureel probleem
Armoede en schulden zijn niet alleen financiële problemen. Ze zijn vaak diepgeworteld en gaan hand in hand met andere sociale en gezondheidsproblemen. Dit maakt de aanpak complex, maar ook noodzakelijk, zeker met de aankomende verkiezingen waar bestaanszekerheid een sleutelthema is.
Uitgebreid onderzoek naar armoedebestrijding
Een recent Movisie dossier over de aanpak van armoede en schulden benadrukt de behoefte aan een holistische benadering. Het gaat om het investeren in diverse vormen van kapitaal: economisch, psychologisch, maatschappelijk, en sociaal. Bijzondere nadruk ligt op het versterken van sociaal kapitaal.
Versterking van sociaal kapitaal als structurele oplossing
Sociaal kapitaal gaat over relaties, netwerken en de normen van wederzijdsheid en vertrouwen die ontstaan binnen gemeenschappen. Het gaat om de kracht van sociale verbindingen en samenwerking, die essentieel zijn voor het welzijn van individuen en gemeenschappen.
De bijdrage van de mijnbuurtje aanpak
De mijnbuurtje aanpak, gericht op het creëren van meer betrokken buurten, is een goed voorbeeld van het versterken van sociaal kapitaal. Buurtverbinders spelen hierin een sleutelrol: vrijwillige, maar door mijnbuurtje getrainde buurtbewoners maken alles wat de buurt te bieden heeft zichtbaar en verbinden mensen offline. Een cruciaal onderdeel is ook het online buurtplatform. Dit platform dient als een centrale plek waar inwoners elkaar, voorzieningen, en andere 'assets' in de buurt vinden. Het faciliteert de ontmoeting en samenwerking, en draagt bij aan het verminderen van armoede en het versterken van de sociale cohesie.
Stem óók op versterking van sociaal kapitaal
Met de verkiezingen voor de deur is het van belang om bewust te kiezen. Welke partijen erkennen de waarde van sociaal kapitaal en een betrokken gemeenschap? Een stem op deze partijen is een stem voor een sterker, veerkrachtiger en meer verbonden gemeenschap.
Kies wijs en ondersteun de groei van sociaal kapitaal in jouw buurt!
Meer weten? Volg dan onze workshop over dit onderwerp!