Dorpsplannen worden vaak opgesteld door inwoners, al dan niet georganiseerd in een dorpsraad. Het doel is het verbeteren van de leefbaarheid en ontwikkeling van het dorp. Vaak voorkomende thema's in dorpsplannen zijn:
Leefbaarheid: Hoe kunnen we de leefomgeving verbeteren, met name groenvoorzieningen en openbare ruimtes, om het meest urgente probleem aan te pakken?
Sociale Samenhang: Wat kunnen we doen om sociale isolatie, vooral onder ouderen, te verminderen en gemeenschapsbanden dringend te versterken?
Duurzaamheid: Hoe bevorderen we duurzame initiatieven realiseren we energiebesparing gezien de groeiende bezorgdheid over klimaatverandering en milieuproblemen?
Voorzieningen: hoe behouden en verbeteren we onze lokale voorzieningen, zoals scholen en zorgfaciliteiten, in een tijd van vergrijzende bevolking?
Economische Ontwikkeling: Hoe stimuleren we lokale economische groei en werkgelegenheid om de vitaliteit van ons dorp te behouden?
De mijnbuurtje aanpak bevordert lokale betrokkenheid, (digitale) gemeenschapsvorming en versnelt de uitvoering van dorpsplannen door de inzet van buurtverbinders en een online buurtplatform.
Hoe werkt dat precies?
De mijnbuurtje aanpak leidt buurtverbinders op. Deze buurtverbinders spelen een centrale rol in het zichtbaar maken van alles wat het dorp te bieden heeft op het online buurtplatform. Ze faciliteren de verbinding tussen buurtbewoners en moedigen gemeenschapsactiviteiten aan. Deze aanpak geeft dorpsplannen een boost op verschillende manieren:
Gemeenschapsvorming: lijnbuurtje/nl creëert een online platform waarop buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten, informatie kunnen delen en gemeenschapsactiviteiten kunnen organiseren, waardoor de betrokkenheid wordt vergroot.
Zichtbaarheid van Initiatieven: mijnbuurtje.nl maakt lokale initiatieven en voorzieningen zichtbaar, wat helpt bij het realiseren van de doelen die in dorpsplannen zijn gesteld.
Snellere uitvoering: Door de actieve betrokkenheid van buurtverbinders en het gebruik van het online platform kunnen dorpsplannen efficiënter worden uitgevoerd, wat resulteert in een snellere realisatie van gemeenschapsdoelen.
Het online buurtplatform speelt dus een belangrijke rol. Hoe geeft zo'n platform het dorpsplan een 'boost'?
Sociale cohesie en buurtverbinding: het platform wordt dé centrale online plek waar jong en oud elkaar ontmoet, informatie deelt en samen activiteiten organiseert. Het platform kan ook helpen bij het creëren van een gastvrije en ondersteunende omgeving voor nieuwe inwoners.
Ondersteuning verenigings- en bedrijfsleven: het platform wordt dé plek waar verenigingen maar ook lokale ondernemers hun activiteiten kunnen promoten en nieuwe leden werven. Dit kan de lokale economie stimuleren.
Communicatie en PR: Het platform is het lokale communicatiekanaal voor nieuws, evenementen en updates vanuit de dorpsraad en lokale verenigingen, (duurzaamheids) initiatieven en projecten zoals woningbouw en toeristische attracties.
Samengevat: de mijnbuurtje aanpak bevordert lokale betrokkenheid, (digitale) gemeenschapsvorming en versnelt de uitvoering van je dorpsplan door de opleiding en inzet van buurtverbinders met een online buurtplatform.
Ben je geïnspireerd om de uitvoering van je dorpsplan te versnellen en de betrokkenheid in je dorp te vergroten? Leuk!
Maak dan nu een online afspraak om te bespreken hoe we samen jouw dorp kunnen ondersteunen en versterken.